Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Egy éve működik az országos Guruló műhelyhálózat (Sajtóközlemény)

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) által létrehozott "Guruló" műhelyekben immáron egy éve alakítják át személyre szabottan a sokszor kényelmetlen, sorozatgyártott kerekesszékeket és speciális sporteszközöket, kisebb javításokat végeznek, valamint eszközkölcsönzést is működtetnek. A szolgáltatások nemcsak a mozgássérült emberek életének mindennapjait könnyítik meg, de munkájukat és elhelyezkedésüket is könnyebbé teszik.

2008. szeptember 1-jén a MEREK elindította a TÁMOP-1.4.2-07/1.-2008-0001 „Mozgássérült emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat” című, Guruló elnevezésű projektjét.

A GURULÓ Műhelyek szolgáltatásaival a fogyatékos, mozgássérült emberek önálló életvitelét szeretné szolgálni. A MEREK az ország minden régiójában egy-egy, az életvitelt segítő eszközöket javító és átalakító műhelyt hozott létre, amelyek arra hivatottak, hogy a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek számára sorozatban gyártott segédeszközöket javítsák, karbantartsák, megfelelő felmérés után pedig személyre szabva átalakítsák, tanácsadással segítsék a mozgáskorlátozott emberek életminőségének javítását. További cél, hogy kölcsönzési hálózat fenntartásával innovatív és költséghatékony módon közelítsék meg a segédeszközök rugalmas és személyre szabott használatát. A műhelyekben alkalmazott műszaki szakemberek, szakorvosok és mozgásterapeuták a Magyarországon is bevezetésre kerülő FNO (Funkcióképesség, Fogyatékosság és Egészség Nemzetközi Osztályozása) módszer alapján végzik el az átalakításhoz szükséges felméréseket, így biztosítva, hogy a szolgáltatás szakmailag megalapozott és egyénre szabott legyen. Fontos eredménynek tekintjük azt is, hogy a műhelyhálózatban dolgozó szakemberek közül összesen 26 fő megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos ember.


Járókeret átalakítás: egy 120 cm magas idős hölgy számára készítette a miskolci Guruló műhely

„Képzelje el, hogy Önnek olyan cipője van, ami szorít, rossz, én pedig azt mondanám, hogy nem veheti le. Ha ebben kellene járnia napokon keresztül, biztos vagyok benne, hogy ez az egész hangulatát és életminőségét befolyásolná” – magyarázza Kogon Mihály, a MEREK igazgatója az egy éves műhelyhálózat jelentőségét. Az adaptáló műhelyek nagy segítséget jelenthetnek, hiszen ha van megfelelő segédeszköz, könnyebben közlekedhetnek a mozgássérült emberek, és elérhetővé válnak számukra a különböző szabadidős tevékenységek is. A mozgássérült embereknek így már nem kell beérniük a sokszor kényelmetlen, sorozatgyártott eszközökkel.

A számos innovatív elemet tartalmazó fejlesztés várhatóan szélesebb kört kiszolgálva folytatódik a jövőben: a tervek között szerepel az otthonápolást segítő eszközök kölcsönzési bázisának megteremtése országos szinten.

Az elmúlt egy év során közel 4000 segédeszközt használó fogyatékos emberen segített a műhelyhálózat. Az elért eredmények is mutatják, hogy az uniós támogatás, az életminőség javítása és a foglalkoztathatóság növelése érdekében megvalósított fejlesztés valós nyertesei, maguk a mozgássérült emberek.