Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

BESZÁMOLÓ - Akadálymentesítési tanácsadói hálózat, 3. szakmai műhely

Lezajlott a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának szervezésében megvalósuló BESZÉLJÜNK RÓLA! című műhelysorozat harmadik alkalma, melynek címe Cél a munkaerő-piac – programok, eszközök, módszerek volt.

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) 2008 és 2012 között valósítja meg a TÁMOP-1.4.2-07/1.-2008-0001 „Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat” (GURULÓ) projektet. Ennek keretében életre kívánunk hívni egy akadálymentesítési tanácsadói hálózatot. A hálózat célja a közös gondolkodás, szakmai együttműködések kialakítása, valamint a közös érdekképviselet. A hálózat elindítása érdekében három szakmai műhely megszervezését tűztük ki célul.

A harmadik alkalomra 2012. február 23-án került sor a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Az alkalmat Kogon Mihály, a MEREK igazgatója és a projekt szakmai vezetője nyitotta meg, melynek során bemutatta a GURULÓ program eredményeit. Egyúttal kihangsúlyozta, hogy számos belföldi és külföldi szervezettel alakított ki a MEREK jó együttműködést a projektnek köszönhetően, amire építve jó esélyeket lát olyan pályázati programok lebonyolítására, amelyek továbbviszik majd ezeket az eredményeket. Kogon Mihály nagyra értékelte a hálózat eddigi eredményeit, mivel ígéretes módon nyitott teret az integrált megközelítésű rehabilitációs szakmai eszmecserének. A hálózat következő találkozója a projektzáró konferencia részeként kerül megrendezésre. Bár ezt követően is alkalmanként ad a MEREK hasonló összejöveteleknek, egymás munkájának megismerését az is segítené, ha a találkozók alkalmanként más-más helyszínen lennének, lehetőséget adva több intézmény bemutatkozására is.

Ezt követte Schiffer Sára előadása, aki a Grunfos Magyarország Gyártó Kft.-nél dolgozik szociális munkásként  megváltozott munkaképességű munkavállalókkal. Előadásából megtudhattuk, hogy a cég dán anyavállalata már 1968 óta foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalókat. „Ez a kezdeményezés arra a vállalati alapfilozófiára épül, hogy az egyénre, annak ötleteire, kötelezettségeire, felelősségtudatára, szükségleteire, szaktudására és problémáira kell összpontosítani.” – tette hozzá az előadó. Ez a filozófia és gyakorlat valósul meg a magyarországi üzemekben is. Jelenleg közel 100 megváltozott munkaképességű munkavállalót alkalmaznak, akiknek közel 50%-a mozgássérült ember. 2007. óta két olyan projekt is zajlott a cégnél, ami a megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációját célozta meg, s e témában két díjjal is büszkélkedhetnek. Jövőbeni célként fogalmazta meg Schiffer Sára, hogy nagyobb arányban alkalmazzanak szellemi munkakörökben is megváltozott munkaképességű munkavállalókat.

A következő előadás címe A Guruló műhely szerepe a foglalkozási rehabilitáció gazdasági mutatóinak alakulásában volt. Az előadás során az előző szakmai napon bemutatott együttműködés eredményeit igyekezett számszerűsíteni Csek Tamásné Zsuzsa, a GURULÓ kaposvári műhelyének mozgásterapeutája és Ágostonné Lábas Katalin, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének rehabilitációs munkatársa. Januárban bemutatták, hogy a két szervezet együttműködésének eredményeképpen 18 fő tudta a műhely szolgáltatásait igénybe venni és több javaslat megfogalmazódott a munkakörnyezet átalakításával kapcsolatosan, valamint sikerült lefektetni a hosszú távú együttműködés alapjait is. Csek Tamásné Zsuzsa elmondta, hogy: „Az FNO nemcsak az egészségügyi, hanem az akadályozó környezeti tényezők vizsgálatán keresztül más, így oktatási, foglalkoztatási vagy szociális támogatási szükségletének felmérésére is alkalmas lenne.” Ezt követően megtudhattuk, hogy a felmérésben résztvevő 18 fogyatékos ember milyen jellemzőkkel bírt, s a GURULÓ műhely az FNO-t alkalmazva egy konkrét ügyfél esetében milyen javaslatokat fogalmazott meg az egészségügyi és szociális rehabilitációra vonatkozóan. Ágostonné Lábas Katalin amellett, hogy bemutatta az általuk fenntartott műhelyben folyó munkákat, arra is tudott számszerű adatokat hozni, hogy milyen mértékben javította a munkahatékonyságot egyes ügyfelek esetében a rehabilitációs munkahely komplex rehabilitációs tevékenysége, melynek része a Guruló Műhely által elkészített segédeszközök és átalakítások.

A kávészünetet követően Zalabai Péterné, a Motiváció Alapítvány fejlesztési és innovációs igazgatója mutatta be a szervezetnél folyó munkaerőpiaci rehabilitációt. Módszerük alapja a „sok-sok beszélgetés” a megváltozott munkaképességű ügyfelekkel. Kiemelte, hogy számos szakterület szakembereinek összehangolt munkájára van szükség a sikeres rehabilitációhoz. Előadásából azt is megtudtuk, hogy évi 800-1000 fő keresi fel őket és 35-40%-ukat tudják a nyílt munkaerőpiacra kiközvetíteni. Kihangsúlyozta, hogy a rehabilitáció akkor lesz sikeres, ha a munkavállalót képessé teszik a munkára, a munkaadót pedig alkalmassá az ő fogadására. Fontosnak tartja továbbá, hogy az Alapítványnál számos megváltozott munkaképességű szakember dolgozik, akik fontos szerepet játszanak a kliensek motivációjának felkeltésében.

Az előadásokat és az ebédet követően lehetőség nyílt a GURULÓ egyik innovációjának, a frissen elkészült akadálypályának a megtekintésére is. Egy mobil (szállítható és bárhol felállítható) akadálypályáról van szó, melynek célja, hogy a kerekesszék helyes használatát elsajátíthassák a kliensek, de jól használható érzékenyítésre is.