Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Egyszerű eszköz a terápia szolgálatában

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában számos koponyasérült kliens veszi igénybe nappali vagy bentlakásos formában a rehabilitációs szolgáltatásokat. A velük közösen folytatott szakmai munka külső orvosi vizsgálatok kontrolja mellett történik.

Intézményünk klienseit jól ismerő neuropszichológus tanácsára készült el egy hajtókarral rendelkező vízszintes és függőleges irányba is forgatható kerék. Az eszköz alkalmas a mozgásba bevont izomcsoportok fejlesztésére, aktivizálására. Azonban ez a fajta mozgás jótékony hatással van egyes kliensek agyi folyamatainak szinten tartására vagy regenerálásra, illetve csökkenti a remegést is, amely hasznos funkciók elvégzésében (személyi higiéné, öltözködés, étkezés, stb.) gátolhatja a koponyasérült embereket.

A budapesti Guruló műhely műszerészei a szakemberek elmondása alapján készítették el az eszközt a meglévő alkatrészekből. Külön kérés volt, hogy bordásfalra szerelhető legyen, így felfüggesztve függőleges síkokban helyezkedik el, míg asztalra helyezve vízszintes pozícióban lehet használni. A biztonságos rögzítéshez külön, állítható bilincseket helyeztek el, a függőleges elhelyezéshez egy egyszerű tartószerkezetet is létrehoztak, hogy a terapeuták könnyen fel tudják helyezni az eszközt a bordásfalra.

További lehetőség a hajtókar hosszának beállítása, így a különböző hosszúságú végtagokhoz igazítható, valamint kerekesszékből ülve is elérhető a forgatható rész.