Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Méretvételezés felsőfokon – elkészült a méretvételező és helyzetkereső eszköz

A műhelyhálózat szakmai fejlesztésén dolgozó szakemberek, a korábbi tapasztalatok alapján új eszköz fejlesztésébe kezdtek. A mozgássérült emberek vizsgálatának elméleti hátterét az FNO (Funkcióképesség, Fogyatékosság és Egészség Nemzetközi Osztályozása) módszerrel már megalapozták. A gyakorlati vizsgálatok és a megfelelő méretű kerekesszék kiválasztásához azonban hiányzott egy mérőeszköz.

Az eddig tapasztalatok alapján látható, hogy sok esetben a mozgássérült emberek által használt kerekesszékek nem minden esetben felelnek meg használójuk igényeinek. Fizikai képesség és diagnózis alapján számos különböző funkciót igénylő (állítási lehetőségek a láb részen, ülőfelületen, stb.) kerekesszékre tarthatnak igényt a mozgássérült emberek. Ezek egy részét a sorozatban gyártott segédeszközök közül ki lehet választani, a speciális igényeket pedig a Guruló műhelyben dolgozó szakemberek egyéni adaptáció keretében el tudják készíteni.

A Guruló műhelyhálózat egyik legfontosabb alapköve a szakmai együttműködés: a különféle tudományágak összekapcsolása a sorozatban gyártott segédeszközök javítása, valamint az átalakítások és új eszközök fejlesztése érdekében. A méretvételező és helyzetkereső eszköz fejlesztésénél is orvos és műszaki szakemberek működtek együtt, hogy saját tapasztalataikat integrálják egy eszköz kifejlesztéséhez. Dr. Besze Tibor ortopéd orvos, Dr. Szabó Gyula ergonómus és Szobácsi Richárd okleveles gépészmérnök készítették el azt a vizsgálati eszközt, amely lehetővé teszi, a különböző üléspozíciók meghatározását centiméterben vagy fokban.

A méretvételező és helyzetkereső eszköz magassága, lábtámaszai, ülésének és háttámlájának dőlésszögei külön-külön változtathatóak. Az állítási lehetőségeknek köszönhetően meghatározható a helyes beülő szélesség és mélység, a lábtámaszok hossza és dőlésszöge. Külön motor segítségével az egész ülés is dönthető. Az eszköz közlekedésre nem alkalmas, azonban használatát megkönnyíti, hogy a felmérést végző szakszemélyzet megfelelően tudja beállítani a méretvételezéshez.
Az elmúlt másfél éves fejlesztőmunka eredményeképpen létrejött eszköz hazánkban egyedülálló és jó példája az összefogásban rejlő sikerességnek. Bízunk benne, hogy a mérőeszköz használatával a kerekesszék használathoz szükséges objektív adatokat ki lehet egészíteni, valamint a kerekesszéket használó ember igényei jobban megjelennek a felírási folyamatban.