Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

SAJTÓKÖZLEMÉNY - Célegyenesben a „GURULÓ Kampány”

Országos turnéra indul 2011 leglátványosabb, társadalmi célú sztárösszefogásának hét alkotása

Budapest, 2011. december 2.,– Léghajó, trójai faló, futballkapu – többek között ezek a témák ihlették meg a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) által életre hívott GURULÓ kampány hét sztárnagykövetét, akik 2011 leglátványosabb jótékonysági összefogásában, egy-egy óriás kerekesszéket alakítottak saját ízlésük szerint egyedivé az elmúlt hetekben. A programban részt vevő hírességek, Pokorny Lia, Tóth Bori, Zséda, Herendi Gábor, Kovács András Péter, Tilla és Vincze Ottó alkotásai országos turnéra indulnak, hogy vidéken is felhívják a figyelmet a mozgássérült emberek hétköznapjait megkönnyítő GURULÓ műhelyekre.

A Fogyatékos Emberek Világnapját megelőző napon, december 2-án, a MEREK Marczibányi téri Guruló műhelyében mutatták be azt a hét kerekesszék-installációt, amelyeket ismert hazai közéleti személyiségek, Pokorny Lia színésznő, Tóth Bori divattervező, Zséda énekesnő, Herendi Gábor filmrendező, Kovács András Péter humorista, Tilla műsorvezető és Vincze Ottó labdarúgó a saját elképzeléseik szerint készítettek el az elmúlt három hétben. A kerekesszékes installációkat a bemutatót követően december közepéig Budapesten, a Csodák Palotájában, majd az ország 7 különböző régiójában is kiállítják. Az országos turné célja, hogy a vidéken élő emberek figyelmét is felhívják a MEREK által létrehozott Guruló műhelyek hiánypótló szolgáltatásaira.

A különböző területeken tevékenykedő hírességek más-más szemszögből közelítették meg a rendhagyó feladatot. Zséda „Zene…, Tánc… Legyen a Tiéd!” és Vincze Ottó „Behálózva!” elnevezésű kompozíciója  egyaránt a mozgás szabadságának fontosságát hangsúlyozza.

„Egy rendezvényen találkoztam egy tánccsoporttal: ragyogtak miközben táncoltak. Mindannyian kerekesszékben ültek, a zene és az emberi akarat ereje találkozott abban a produkcióban. Szeretem ezt a kampányt, mert a mozgás szabadságát igyekszik visszaadni. Én pedig szeretném, ha minél többen tudnának táncra perdülni, ha szól a zene!”– nyilatkozta a sokszoros arany- és platinalemezes énekesnő.

„Az életemben mindig különleges szerepe volt a mozgásnak és a mobilitásnak. Nagyon örülök, hogy részt vehetek a Guruló műhelyek népszerűsítésében, amelyek éppen ezeket, a számomra is fontos dolgokat biztosítják a mozgássérült embereknek.” – mondta a válogatott labdarúgó.

Tilla egy József Attila verssort választott gengszter-stílusú installációja mottójául: „Ha kell, embert is ölök”. Nem titok, hogy a műsorvezető ezzel saját, kerekesszékes főhősökre épülő akciófilmtervére is utalt: „A film kapcsán, az elmúlt két évben sokat foglalkoztam a kerekesszékes világgal. A provokatívra sikerült installációval is azt szeretném mondani, hogy a mozgássérült emberek világa nem egysíkú – még akkor sem, ha hajlamosak vagyunk sematikusan gondolkodni róla. Mi történik például akkor, ha a látszólag leggyengébbek úgy döntenek, hogy ők lesznek a legerősebbek?”

Élő növényekkel népesítette be kerekesszék-installációját Herendi Gábor.  „A természetesen gurulók elnevezéssel is arra utalok, hogy legalább annira természetesnek kellene lennie annak, hogy kerekesszékes emberek is élnek közöttünk, mint annak, hogy kék az ég és zöld a fű.”– fogalmazott a számos sikerfilmet jegyző filmrendező.

Pokorny Lia, „Más szemszögből” elnevezésű léghajója arra hívja fel a figyelmet, hogy az ismeretlen dolgok megértésében – így például a mozgássérült emberek hétköznapjainak megismerésében – fontos a megfelelő perspektíva kiválasztása.

 „Ha csak szemmagasságban nézünk és gondolkodunk, akkor nem vesszük észre, hogy egyszerre több síkban történnek velünk a dolgok. Nem várhatunk arra, hogy helyzetek, események, emberek csak úgy a szemünk elé kerüljenek. Nekünk, magunknak kell megmozdulnunk és nézőpontot váltanunk.” – foglalta össze a Társas játék című sorozat sztárja.

Tóth Bori „A lélek szabadsága” című origami installációval, Kovács András Péter pedig a „Trójai faló” megidézésével mutat rá arra, hogy a látszat valóban gyakran csal.

„Senkit és semmit nem szabad a látszat alapján megítélni. Azzal, hogy egy darab papírból bármit létrehozhatunk, az origami kiváló szimbóluma annak, hogy igazából csak rajtunk múlik, hogy meglátjuk-e a másokban rejlő lehetőségeket.” – mondta el a sikeres divattervező-üzletasszony. 

„Ha kicsit elvonatkoztatunk, van hasonlóság a kerekesszék és a trójai faló között. Mindkettő megtévesztő, furcsa és idegen – első ránézésre nem is tudjuk, mit kezdjük velük. Csak lassan vesszük észre, hogy emberek ülnek bennük: tettre kész, életerős emberek.”– nyilatkozta a hazai stand-up-comedy nagyágyúja.

Az installációk egy kiemelt uniós projekt részeként készültek el, amelyet a Guruló műhelyek alapítója, a MEREK irányít. A rehabilitációs szervezet által elindított Guruló kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az országszerte hét helyen, Budapesten, Szombathelyen, Székesfehérváron, Kaposvárott, Mórahalmon, Miskolcon és Nyíregyházán működő Guruló műhelyhálózatra. A támogatásból létrehozott műhelyek a mozgássérült emberek hétköznapi életét, valamint társadalmi és munkaerő-piaci integrációját egyaránt segítik. A Guruló műhelyek szakemberei ugyanis a sorozatban gyártott segédeszközöket nem csak javítják és karbantartják, de szükség esetén – orvosok és mozgásterapeuták bevonásával – a megfelelő felmérések elvégzése után, személyre szabva át is alakítják. Az ellátás költségeinek túlnyomó többségét pedig a MEREK uniós forrásból biztosítja. Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős helyettes államtitkára többek között azért is örült, hogy létrejöhettek ezek a műhelyek, hiszen mint mondta: „A kampány által népszerűsíteni kívánt műhelyek beindulása a sportolási lehetőségeknek is kedvezhet, hiszen, ha a projekt sikeres, akkor például új kerekesszékes kosárlabda csapatok jöhetnek létre. Ehhez ezek a műhelyek biztosítani tudják majd a megfelelő eszközöket és a karbantartást is.”

Magyarországon jelenleg mintegy 50 ezer ember használ kerekesszéket. A MEREK tapasztalatai szerint a megfelelő segédeszközök kiválasztását megelőző próbák és átalakítások sok mozgássérült ember és hozzátartozója életét könnyítik meg.

„Képzelje el, hogy milyen érzés lenne, ha egy kényelmetlen, szűk cipőt viselne, és nem vehetné le. Ha pedig állandóan ebben kellene járnia, az nem csak a hangulatát, de az életminőségét is jelentősen rontaná. Ezért az a legfőbb célunk, hogy a Guruló műhelyek híre minden érintetthez eljusson – ebben segítenek a nagyköveteink, akik nem csak a nevüket, de a kreativitásukat és a lelkesedésüket is adták a Guruló kampányhoz.” – mondta el Kogon Mihály, a MEREK igazgatója.

A Guruló műhelyek sztárnagykövetei– saját kreativitásuk mellett Takács Eszter és Kovács Nóra látványtervezők segítségét is igénybe vették, akik a hírességek különleges ötleteinek technikai megvalósításában működtek közre. „A nagykövetek konkrét elképzelésekkel érkeztek, amelyek mindegyike jól megvalósítható volt, a közös munka eredményére mindannyian nagyon büszkék vagyunk” – meséltek a közös munkáról a látványtervezők.

Az alkotások útját az érdeklődők a www.gurulo.hu weboldalon, illetve a Guruló kampány Facebook oldalán: www.facebook.com/gurulomuhely követhetik nyomon.