Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Személyre szabott segítség - cikk a gyogytornazz.hu oldalról

Személyre szabott kerekesszékek

Sok esetben a mozgássérült emberek által használt kerekesszékek nem felelnek meg használójuk igényeinek. Fizikai képesség és diagnózis alapján számos különböző funkciót igénylő (állítási lehetőségek a láb részen, ülőfelületen, stb.) kerekesszékre tarthatnak igényt a mozgássérült emberek. Ezek egy részét a sorozatban gyártott segédeszközök közül ki lehet választani, a speciális igényeket pedig a Guruló műhelyben dolgozó szakemberek egyéni adaptáció keretében el tudják készíteni.

Méretvételezés felsőfokon: elkészült a méretvételező és helyzetkereső eszköz

A méretvételező és helyzetkereső eszköz fejlesztésénél orvos és műszaki szakemberek működtek együtt, hogy saját tapasztalataikat integrálják egy eszköz kifejlesztéséhez. Dr. Besze Tibor ortopéd orvos, Dr. Szabó Gyula ergonómus és Szobácsi Richárd okleveles gépészmérnök készítették el azt a vizsgálati eszközt, amely lehetővé teszi, a különböző üléspozíciók meghatározását centiméterben vagy fokban.

A méretvételező és helyzetkereső eszköz magassága, lábtámaszai, ülésének és háttámlájának dőlésszögei külön-külön változtathatóak. Az állítási lehetőségeknek köszönhetően meghatározható a helyes beülő szélesség és mélység, a lábtámaszok hossza és dőlésszöge. Külön motor segítségével az egész ülés is dönthető. Az eszköz közlekedésre nem alkalmas, azonban használatát megkönnyíti, hogy a felmérést végző szakszemélyzet megfelelően tudja beállítani a méretvételezéshez.

Akadálypálya – nem csak – mozgássérült emberek számára  

A külföldön megvalósított pályák elemeit számos, a hazai viszonyokat jobban modellező elemmel egészítették ki. Például a különböző szögekben megközelíthető villamossín, és a szabványnál meredekebb emelkedők.

A fejlesztés célja, hogy a mozgássérült emberek és szakemberek számára – a méretvételező szék után – objektív mérőeszköz segítségével lehessen felmérni a segédeszköz használó emberek tudását, képességét. Az akadálypálya további célja, hogy a mozgásszervi fejlesztést tanító intézmények, valamint kórházak dolgozói számára egy olyan eszközt biztosítsanak, mellyel a kerekesszék használat technikáinak megtanítása is könnyebb.

Miért fontos az akadálypálya?

Az akadálypályán megszerezhető tudás mind a mozgássérült embereknek, mind a segédeszközökkel mindennap találkozó szakemberek számára fontos. Előbbiek számára a biztonságosabb segédeszköz-használathoz, utóbbiaknak pedig a különböző típusú gyógyászati segédeszközök megismeréséhez és kezelhetőségéhez jelent elengedhetetlen tapasztalatot.

Az akadálypálya 12 db mobil elemből áll össze, amelyeket számos különböző módon lehet összeállítani és igény szerint további elemekkel is bővíthető. Az egységek könnyen mozgathatóak, egymásra és egymás mellé helyezhetőek, ezáltal egy 2x2 méteres helyen elférnek – akár egy terem sarkában is.

Az akadálypálya a TÁMOP 1.4.2 projekt záró konferenciáján tekinthető meg 2012. március 22-én Budapesten (Hotel Mercure Budapest Buda, 1013 Budapest, Krisztina krt. 41-43.).

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: http://www.gyogytornazz.hu/olvasnivalo/szemelyre-szabott-segitseg