Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

A kerekesszék javítás - majdnem - mindent megold

A hét, azonos szolgáltatási tartalommal működő segédeszköz műhely számtalan mozgássérült emberek által lakott szociális intézményt keres föl hetente több alkalommal, hogy az ott élő emberek és az intézmények segédeszközeit javítva segítse a bentlakók önellátási képességét. A javítások eredményeképpen biztonságosabbá válik az eszközhasználat és a mozgássérült emberekkel foglalkozó szakemberek munkakörülményei is javulnak.

Az Észak-magyarországi régióban működő miskolci műhely az elmúlt hónapokban több mozgássérült ember számára segített munkájával. A ceredi Életfa Idősek Otthona számára 3 manuális kerekesszéket, és egy mobil WC-t újítottak fel a műszerészek. A körülbelül 30.000 Ft-os munkadíj és a felhasznált alkatrészek árai a projektből lettek finanszírozva: ez az összeg kevesebb mint a fele egy új, nagyon egyszerű manuális kerekesszéknek. Az idősotthon ellátottai 2-3 napig nélkülözték eszközeiket. Erre az időre az Intézmény biztosított számukra máik segédeszközt.

A kerekesszékek tisztántartása nagyban megkönnyíti a használhatóságot. A napi használat során könnyen elkoszolódnak a csapágyak, amely miatt a nagy kerekek nehezen hajthatók, valamint az első, körben forgó kis kerekek hatékonysága is romlik. A szobai kerekesszékeknél ez a hiba rendszeres, így a salgótarjáni Baglyaskő Idősek Otthonában több kerekesszék is majdnem használhatatlanná vált. A tisztítás és csapágycsere után visszavitt kerekesszék tulajdonosa alig hitte el, hogy ugyanabban a székben ül.

Az apró karbantartási munkák nélkülözhetetlenek a kerekesszékek használhatóságához. Az ilyen típusú tisztítások hozzájárulnak a segédeszközök élettartamának fenntartásához, megnöveléséhez. A hazai, forgalmazók és gyártók által fenntartott szervízhálózat azonban csak akkor hívható, ha valamilyen nagyobb javításra van szükség, amely elkerülhető a rendszeres karbantartással, így az eszköz kihordási ideje alatt csökken a fenntartási költség.