Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Akadálymentesítési tanácsadói hálózat, 1. szakmai műhely (BESZÁMOLÓ)

Lezajlott a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának szervezésében megvalósuló BESZÉLJÜNK RÓLA! című műhelysorozat első alkalma, melynek címe: Akadálymentesítési tanácsadás – van-e, lesz-e, lehet-e? Tapasztalatok, lehetőségek, kérdések egy uniós program tükrében.

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) 2008 és 2012 között valósítja meg a TÁMOP-1.4.2-07/1.-2008-0001 „Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat” (GURULÓ) projektet. Ennek keretében életre kívánunk hívni egy akadálymentesítési tanácsadói hálózatot. A hálózat célja a közös gondolkodás, szakmai együttműködések kialakítása, valamint a közös érdekképviselet. A hálózat elindítása érdekében három szakmai műhely megszervezését tűztük ki célul.

Az első műhely 2011. december 1-én került megrendezésre a Hotel Benzcúrban. Az alkalmat Bartal Attila, a projekt vezetője nyitotta meg, aki pár mondatban ismertette a rendezvénysorozat célját. Ezt követte Kogon Mihálynak, a MEREK igazgatójának és a projekt szakmai vezetőjének rövid előadása, melyben összefoglalta az eddigi tapasztalatokat. Előadásában elmondta, hogy a segédeszközökhöz való hozzájutás jelenlegi gyakorlatában nem történik meg a valós szükségletek és a felhasználó környezetének felmérése, továbbá nincs adaptáció és szerviz sem. További problémát jelent, hogy hiányzik a folyamatból a team-munka, a különböző rehabilitációs szakemberek tudásának felhasználása nem valósul meg. A Guruló projekt célja, hogy mindezeket a hiányokat betöltve európai színvonalú szolgáltatási struktúrát alakítson ki. Fontos továbbá, hogy mindez az ellátottak lakóhelyéhez közel valósuljon meg. Ennek eredményeként jöttek létre a régiós műhelyek, melyekhez kapcsolódva akadálymentesítési tanácsadói hálózatot kívánunk életre hívni a legkülönbözőbb szakterületek együttműködésével.

Ezt követően Dr. Szabó Gyula ergonómus szakértő beszélt a rehabilitációs képzések és a szakma kialakulásáról hazánkban. Kiemelte, hogy számos sikert és eredményt éretek el az elmúlt években a rehabilitáció területén, de az egyes fejlesztések mögött nincs egy társadalmi konszenzus, egy egységes értékrend, ami problémákat vet fel.
Kiemelten fontos, hogy az egész társadalom számára értékké és elérendő céllá váljon az integráció és a minél teljesebb és önállóbb élet megteremtése a fogyatékos emberek számára.

A kávészünet után Andor Csaba, a MEREK fejlesztési referense beszélt arról, hogy mit is értünk rehabilitáció, esélyegyenlőség, fogyatékosság és komplex rehabilitáció alatt, mik ennek az alapelvei és kik vesznek benne részt. Fontosnak tartottuk ugyanis, hogy a résztvevők megismerjék a MEREK szemléletét és, hogy „egy nyelvet beszéljünk”, amikor sor kerül az eszmecserére. Ezek után nagyon érdekes külföldi példákkal illusztrálta, hogy gazdaságilag is kifizetődő az akadálymentesítés, mert nem csak a bentlakásos elhelyezést lehet így elkerülni, de a házi gondozás napi óraszámát is jelentősen csökkenti a megfelelő környezeti kialakítás és a személyre szabott segédeszközök használata. Ezt az előadást kötetlen beszélgetés követte, ahol számos kérdés és javaslat hangzott el a résztvevő szakemberek részéről.

A következő alkalom időpontja január 19. (csütörtök). A résztvevők által hozott gyakorlati problémákat, tapasztalatokat fogjuk meghallgatni és megvitatni. További információt Karmazsin Eszter akadálymentesítési koordinátortól lehet kapni a karmazsin.eszter@merek.hu címen, illetve a 20-212-2812-es számon.