Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Beszámoló a szerbiai projektismertető kőrútról

A MEREK Guruló program projektmenedzsmentje és partnereinek képviselői egy hetes szerbiai disszeminációs úton vettek részt. A 2011. május 23 és 27 között, három különböző városban megtartott rendezvény célja, a Guruló program bemutatása és a meglévő nemzetközi kapcsolati háló bővítse volt.

A rendezvény első helyszínén fontos szerepet kapott az akadálymentesítés hiánya. Az újvidéki tartomány parlamentjébe semmilyen átalakítás nem történt még, így a konferenciára érkező kerekesszékes embereket csak kézi erővel, felemelve lehetett felvinni a konferencia helyszínéül szolgáló parlamenti kisterembe. A Dél-Bácskai Disztrófiás Betegek Egyesülete, mint a disszeminációs körút szervezője elérte célját: a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke Egeresi Sándor ígéretet tett az épület megfelelő akadálymentesítésére. A közel félszáz, elsősorban mozgássérült emberekből álló résztvevő örömüket fejezték ki a döntés hallatán.

Szintén számos érintett mozgássérült ember volt kíváncsi az óbecsei és szabadkai bemutatkozásra. A többségében helyi szervezetek vezetőiből álló közönség érdeklődése a közeli mórahalomi segédeszköz műhelyre összpontosult, amelynek meglátogatását tűzték ki célul.

A Guruló projektben elért eredményeket azonban szívesen felhasználnák egy szerbiai program megvalósításánál is.