Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Beszámoló a 2010. novemberi dániai tanulmányútról

A Guruló projekt keretében immáron második alkalommal került sor dániai tanulmányút lebonyolítására. Az első alkalommal nagyobb hangsúlyt kapott a dán ellátórendszer megismerése, azonban ezen a tanulmányúton elsősorban a projekt műhelyvezetői és műszaki irányításért felelős vezetői vettek részt. Ebből kifolyólag a program túlnyomó részében az itthoni segédeszköz műhely kialakításához nélkülözhetetlen tapasztalatok begyűjtése volt a cél.

A 2010. november 6-14. között megvalósult tanulmányúton 16, a projektben, illetve a projektgazdánál dolgozó munkatárs vett részt. A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában dolgozó kollégák részvételére a projekt disszeminációjában való részvétel érdekében volt szükség, valamint a részvételt indokolta továbbá az is, hogy megismerjenek a hazaitól eltérő módszereket a segédeszközök biztosítására. Dán partnerszervezetünk a Közép-Jütlandi Régió volt, szállásukat Aarhustól 30 km-re az Egmont Népfőiskola biztosította vendégházaiban. Az utazást a projekt saját gépkocsijaival bonyolította le.A tanulmányúton a 16 résztvevő hol együtt, hol csoportokban vettek részt előadásokon, gyárlátogatásokon. A tapasztalatokról mindenki írásban számolt be az út végén.

A Guruló Projekt szempontjából nagyon jól sikerült a túra. Értékes szakmai kapcsolatok születtek elsősorban dán segédeszköz-gyártó cégekkel, valamint az önkormányzati és regionális segédeszköz-központokkal. A résztvevők megtapasztalták segédeszköz-ellátás szabad, a szükségletek által vezérelt megszervezését, a segédeszközök jelentőségét az fogyatékos emberek társadalmi integrációja szempontjából. A megismert rendszer komplex szolgáltatások nyújtásának lehetőségét teszi lehetővé adminisztratív korlátozások nélkül. A segédeszköz-ellátás egyben szociálpolitikai eszközként is működik a jóval drágább szakellátás elkerülésére.

Ezúton is köszönjük vendéglátó partnereink segítségét a tanulmányút megvalósításában, valamint a partnerkapcsolatok kialakításában és gondozásában.

 

Kapcsolódó galéria: