Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Esélyegyenlőségi nap Szombathelyen

Az idei évben harmadik alkalommal került megrendezésre az Esélyegyenlőség Világnapja (május 2.) alkalmából Szombathelyen az Esélyegyenlőségi Nap 2010. május 7-én az ARANYHÍD Nevelési-Oktatási Integrációs Központban.

A program célja, hogy a szombathelyi általános iskolák 8. osztályos tanulói interaktív foglalkozások, játékos feladatok keretében bepillanthassanak a fogyatékos emberek mindennapjaiba az egyes állomáshelyeken. Megismerkedhetnek a Braille írással, a terápiás kutyák munkájával, a „sötétszobában” asztalt teríthetnek. A további állomásokon jelnyelvet tanulhatnak, kipróbálhatják a kerekesszékben való közlekedést, az ülő röplabdát, megtudhatják, hogy mi az a gesztus nyelv vagy hogy hogyan lehet színkottával zenélni.

A tanulók által kipróbált segédeszközöket a szombathelyi guruló műhely biztosította. A manuális és elektromos kerekesszékeket használatuk közben ismerték meg a programon résztvevő iskolások. Az állomáshelyeken a kerekeksszékben ülők segítését, valamint különböző, a mindennapi életben gyakori feladatokat kellett elvégezni kerekesszékben ülve: a tányérok áthelyezése egyik helyről a másikra vagy egy földre leesett tárgy felszedése a mindennapokban egyszerű feladat, kerekesszékből pedig kihívás.

Ennek az érzésnek az átéléséhez szükségesek az ehhez a rendezvényhez hasonló integrált napok. Bízunk benne, hogy a rendezvénysorozat folytatódik és a 8. osztályos diákok pár év múltán sem felejtik el az itt megszerzett tudást.

A rendezvényről készült videó itt tekinthető meg: http://www.tvszombathely.hu/hirek/eselyegyenlosegi-nap

Forrás: http://www.nyugatrmk.hu/pls/apex/f?p=101:1:4210726180739414390:pg_R_2153...