Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

FNO-bemutató és ügyességi kerekes székes verseny az Egészségnapon

Július 9-én, a nyíregyházi Allianz Élet Egészségnapon egész napos rendezvényen vehettek részt az érdeklődők. Kósa Tímea alpolgármester asszony megnyitója után többek között mentő-, rendőr-, és tűzoltóbemutatóval, harcművészeti bemutatóval, táncbemutatókkal várták a nyíregyháziakat a Kossuth térre.

Az Egészségnap keretében a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának helyi „Guruló” műhely munkatársai is részt vesznek, hogy megismertessék az érdeklődőkkel a kerekesszék használat fortélyaival. A nyíregyházi műhely szakemberei a helyszínen felépített akadálypályával kívánják megmutatni azt is, hogy milyen nehézségekkel kell számolnia egy kerekes székes embernek a mindennapok során. Szintén bemutatásra került a mozgáskorlátozott emberek életvitelét megkönnyítő funkcióképesség, fogyatékosság és egészség nemzetközi osztályozása (rövidebb nevén FNO-módszert). A módszer segítségével kimutatható, hogy a vizsgált személy számára mi a legmegfelelőbb segédeszköz, vagy személyi segítés mellett mire képes. Az osztályozás lehetőséget ad speciálisan, az adott problémára irányítva vizsgálni a klienst.

A Guruló európai uniós projekt keretében immár az ország hét régiójában működnek ilyen műhelyek, ahol a mozgáskorlátozott embereknek lehetőségük van kerekes-és segédeszközeik átvizsgáltatására, javíttatására, tisztíttatására, valamint személyre szabott átalakíttatására az FNO segítségével.