Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Folytatódhat a Guruló projekt - Sajtóközlemény zárókonferenciánkról

Politikusok, hazai és nemzetközi szakértők, valamint a fogyatékkal élő kerekes székesek egyöntetűen sikertörténetnek ítélték a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) által koordinált 43 hónapos Guruló projektet. A „Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő műhely- és szolgáltatási hálózat” budapesti záró konferenciáján a szükségszerű folytatás gondolata is megfogalmazódott.

"A program eredményességéhez, példamutatásához nem fér kétség. Mi a minisztériummal azon fogunk dolgozni, hogy a projekt folytatódhasson. Arra fogjuk kérni az Országos Egészségügyi Pénztárt, hogy segítsék a Guruló-hálózat kiterjesztését" – fogalmazott Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a március 22-i eseményen.

A politikus az egész napos konferencia megnyitójában arról is beszélt, hogy új szemléletre van szükség Magyarországon. Szerinte az általános megoldások helyett az érintettek számára olyan segítséget, eszközöket kell biztosítani, amelyekre az adott élethelyzetében szükségük van.

A hivatalosan március végén záruló 43 hónapos, 1,4 milliárd forint költségvetésű, az Európai Unió által támogatott kezdeményezés az ország hét régiójában segítette a kerekes székes emberek társadalmi és foglalkoztatási integrációját.

"Nagy megtiszteltetés, hogy részt vehettünk a mai tanácskozáson. Örülünk a magyar partnereink sikerének, és nem titkoltan azzal a szándékkel érkeztünk, hogy tanulmányozzuk és megvitassuk azokat a módszertanokat, amelyeket a mi országunkban is megvalósíthatónak érzünk" – mondta újságíróknak a magyar államtitkár meghívottjaként a rendezvényen részt vevő iraki szociális és munkaügyi miniszter. Nassar Al-Rubaje hozzátette: újjá szerveződő országának szüksége van modern és jól működő példákra.

A Támogató Technológiák Európai Információs Hálózata (EASTIN), mint alapvető nemzetközi módszertani és szabályozási segédszervezet olasz elnöke a konferencián arról beszélt a megjelent sajtó munkatársainak, hogy a magyar Guruló projekt komoly potenciált hordoz magában. Figyelemreméltó a magyar vállalkozás eredményessége, főleg az, hogy országos szintű, egységesített hálózatot tudtak kidolgozni. Más országokban inkább regionális szerveződések ismertek. Meglehet, ennek az is az oka, hogy Magyarország egy kisebb ország, de azt mindenképpen mutatja a példa, hogy itt nagyon elkötelezettek voltak a szereplők, és érezhetően volt a projektnek társadalmi szemléletet formáló hatása is – fogalmazott Renzo Andrich, az EASTIN elnöke.

Az olasz szakember szavait erősíthetik a Guruló projektvezetőjének adatai is: Bartal Attila előadásában hangsúlyozta, támogató technológiákat fejlesztő műhelyeikben az előzetesen reméltnél 20 %-kal több embernek tudtak segíteni, összesen 4800-nak. A 60 fős projekt-csapat közel fele maga is megváltozott munkaképességű kolléga volt – hangoztatta a követendőnek ítélt programot. Méltó eszközök kellenek, ez lehet a leghatékonyabb módja annak, hogy csökkentsük az aránytalanságokat – fogalmazott Bartal, aki szerint nem csak méltatlan emberi körülményeken lehetne javítani, de társadalmi tudatformálást is elő lehetne segíteni a Guruló missziójával. Tarthatatlan, hogy ma mindössze csak minden tízedik fogyatékkal élő dolgozik, míg 12% keres munkát, és csak 25% akarna valóban dolgozni – hangsúlyozta Bartal, aki a kiemelte: 96 %-os forráskihasználtságuk is bizonyítja, szakértői csapatuk közel a maximumot teljesítette.

A 2008-ban indított program szakmai vezetője, Kogon Mihály, a MEREK igazgatója arról beszélt felszólalásában, hogy intézménye a külföldi tanulmányutak és konferenciák, valamint az aktív hazai műhelyhálózat hatására mára egy módszertani intézménnyé érett, amely kész a folytatásra és a hálózat fejlesztésére, kibővítésére is. Kifejtette: műhelyeikben orvosok, mozgásterapeuták és műszaki dolgozók bevonásával együtt döntenek arról, hogy az adott mozgássérült embernek miként alakítsák át egyénire a kerekesszékét. Hangoztatta: az általuk kialakított regionális hálózat és kölcsönzési rendszer biztosítja, hogy az eszközöket hosszú időn keresztül használni lehessen.

A Guruló projekt záró konferenciájának több szakmai és tudományos előadásán is azt hangoztatták a résztvevők, hogy Magyarországon elsősorban szemléletbeli paradigmaváltásra van szükség. Egységesített eszközhálózat modelljének fenntartása elengedhetetlen, és szükségszerű – fogalmazódott meg a szakmai szemináriumokon, amelyeken a hatékonyabb és rugalmasabb forrásfelhasználás fontosságáról és a politikai függőségi rendszer oldásáról is vitatkoztak.

A több mint 200 érdeklődőt vonzó konferenciát megtisztelte jelenlétével Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos is, aki a társadalmi integráció fontosságát felhívó „Nem vagy egyedül” pályázat nyerteseit jutalmazta az ünnepélyes díjátadón.

Prezentációk: http://www.gurulo.hu/a-gurulo-projekt-zarokonferenciajanak-prezentacioi