Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Fontos az esélyegyenlőség megteremtése (cikk a kormany.hu portálról)

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) nemzetközi szakmai konferenciát tartott kedden Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter fővédnökségével a mozgássérült emberek segédeszköz-ellátásának fejlesztése érdekében.

A konferencia a támogató technológiákkal kapcsolatos legújabb folyamatokról, az ellátórendszerek legjobb gyakorlatairól adott európai kitekintést. Az eseményen a hazai és külföldi előadók körüljárják a magyarországi segédeszköz-ellátórendszer fejlesztésének lehetőségeit, valamint bemutatják saját országuk bevált gyakorlatait. Az egynapos konferencia célja az volt, hogy a hazai döntéshozók megismerkedjenek a segédeszköz-ellátás újfajta megoldásaival: a kölcsönzési rendszer hatékonyságával, valamint az egyéni igények érvényesítésével a támogató technológiák alkalmazása területén.


Dr. Réthelyi Miklós és Kogon Mihály

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja 2008. szeptember 1-jén indította el a „Mozgássérült emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat” című, Guruló elnevezésű projektjét, amely a konferencián is bemutatkozott. Réthelyi Miklós köszöntőbeszédében kiemelte ezen program fontosságát és megköszönte azt az elkötelezett munkát, amelyet a fogyatékos és mozgássérült emberekért tesznek ezek a műhelyek.

A miniszter kiemelte: Magyarország új Alaptörvénye védi a fogyatékkal élőket, kimondja, hogy az ország az alapvető jogokat mindenkinek bármely megkülönböztetés nélkül biztosítja és az esélyegyenlőség megvalósulását külön intézkedésekkel segíti. Elmondta: Magyarországon tisztázni kell a fogyatékkal élők számára fenntartott közszolgáltatásokat, mivel átfogó felmérésekre van szükség annak érdekében, hogy pontos képet kapjunk a szolgáltatások minőségéről, tényleges megvalósulásáról. Hozzátette: a Kormány elkötelezett a segédeszköz ellátás átalakítása mellett.

A konferencián Bernáth Ildikó fogyatékosságügyért felelős miniszteri biztos a fogyatékos emberek esélyegyenlőségéért tett kormányzati lépéseket ismertette. A téma napirenden tartása és az ehhez hasonló találkozók azért is nagyon fontosak, mert az Európai Unió tagállamaiban ma minden hatodik ember valamilyen fogyatékossággal él – mutatott rá. Elmondta: a Kormány több intézkedést is tett az elmúlt évben a fogyatékkal élők érdekében, többek között július óta nőtt a mozgáskorlátozottak gépjármű-támogatása, változtak a jogosultság feltételei, továbbá nagy hangsúlyt fektetnek az autistákat segítő programok kidolgozására is.

A miniszteri biztos kiemelte az 1998. évi törvény fontosságát, amely több mint tíz éve biztosítja a fogyatékos személyek jogait és esélyegyenlőségét. Elmondta: a Kormány mindent megtesz a fogyatékkal élők élethelyzetének könnyítéséért, esélyegyenlőségük megteremtése érdekében a magyar soros elnökség is kiemelt helyen kezelte a témát. Szeretnénk elérni a közszolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférést – tette hozzá.

Forrás: kormány.hu