Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Ha nem jó a nadrág mérete

Az orvos által felírt kerekesszék az egyéni igényeknek és a mozgássérült emberek diagnózisaihoz, vagy éppen egy műtétből adódó átmeneti mozgásállapot változáshoz nem minden esetben használható. Legegyszerűbben a nem megfelelő méretű nadrághoz hasonlítható ez a helyzet: a túl szűk, vagy bő ruhadarab viselete kényelmetlen és sok mindenben meggátolja viselőjét.

A segédeszköz használó számára a segítség gyanánt átadott - sokszor több százezer forintos - segédeszköz ezért nem mindig használható funkciójának megfelelően és sok esetben inkább hátráltatja a helyváltoztatást. A rossz méretű segédeszközök növelik a felhasználók kiszolgáltatottság érzetét és több külső segítséget igényelnek a hozzátartozóktól, intézményben dolgozó szakemberektől.

Egy korábban is kerekesszéket használó idős nő számára alakították át kerekesszékét a székesfehérvári műszerészek. A csípőprotézis műtéten átesett hölgy a szék méreteiből adódóan nem tudta hajtani segédeszközét és folyton előre csúszott kerekesszékében. Az instabil ülőhelyzet miatt félő volt, hogy kiesik a kerekesszékből.

Apró átalakításokkal ez a probléma megoldható, így a kerekesszék használója számára újra értelmet nyert a szabad mozgás öröme. Egy könnyen bezárható, majd egy kézzel oldható térdtámasz felszerelésével stabil ülőhelyzetet lehetett elérni, valamint a karfák levágásával ismét tudta hajtani a kerekesszékét tulajdonosa.

A közel 10.000 Ft-os átalakításért a felhasználó mindösszesen 1000 Ft-ot fizetett. Műhelyhálózatunkat rendszeresen keresik meg hasonló kérésekkel: az elmúlt egy évben több mint 3000 embernek segítettek országosan a műhelyben dolgozó szakemberek.