Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Joystick átalakítás elektromos kerekesszéken

A budapesti műhely szakembereit egy naponta jelentkező problémával keresték fel. Az elektromos kerekesszéket használó mozgássérült emberek gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy a joystick mérete miatt nem tudnak begurulni az asztal alá étkezéshez, vagy munkavégzés céljából. Ez a probléma nagyban csökkenti önállóságukat és számtalan sérüléshez is vezet: többször előfordul, hogy a joystickon lévő kéz beszorul az asztal alá, vagy eltörik az irányítókar, sérül a panel.

A probléma megoldásához egy zártszelvényre és egy másik kerekesszék csuklós lábtartójának mozgatható részére volt szükség. Az egynapos tervezést követően közel három óra alatt elkészült az a megoldás, amelynek köszönhetően a kerekesszék használója a legtöbb asztalhoz odafér. A csukló felszerelésével könnyen elforgatható és fixálható a joystick, amelynek elkészítésnél fontos szempont volt, hogy akár könnyen leszerelhető is legyen az irányító panel, így egészen szűk helyekre is befér mostantól a kerekesszék.

Az ilyen és ehhez hasonló apróbb átalakítások nagyban hozzájárulnak a mozgássérült emberek önálló életviteléhez és önrendelkező életük megtartásához. Fontosnak tartjuk, hogy a kerekesszékeket a felhasználó igényeihez tudjuk igazítani, mert sok esetben tapasztaljuk, hogy a sorozatban gyártott segédeszközök nem mindig felelnek meg a szükségleteknek.

Kapcsolódó galéria: