Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Lendületben a GURULÓ Kampány - sztárösszefogás a GURULÓ műhelyek népszerűsítéséért

Budapest, 2011. november 15.,– Hét ismert közéleti személyiség, Pokorny Lia, Tóth Bori, Zséda, Herendi Gábor, Kovács András Péter, Tilla és Vincze Ottó, egy országos társadalmi célú kampány részeként, egy-egy óriás kerekesszéket alakít saját ízlése szerint egyedivé a következő három hétben. A hírességek a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) által szervezett GURULÓ kampányban vesznek részt, amely a mozgássérült emberek mindennapjait könnyebbé tevő régiós GURULÓ műhelyeket népszerűsíti.

A legnagyobb hazai sztárok és közéleti szereplők részvételével kezdődött el a mai napon a „GURULÓ Kampány”. A kampány során Pokorny Lia színésznő, Tóth Bori divattervező, Zséda énekesnő, Herendi Gábor filmrendező, Kovács András Péter (KAP) humorista, Tilla műsorvezető és Vincze Ottó labdarúgó három hét alatt saját elképzeléseik szerint készítenek el egy-egy kerekesszék-installációt.

„Az életemben mindig különleges szerepe volt a mozgásnak és a mobilitásnak. Nagyon örülök, hogy részt vehetek a GURULÓ műhelyek népszerűsítésében, amelyek éppen ezeket, a számomra is fontos dolgokat biztosítják a mozgássérült embereknek.” – nyilatkozta Vincze Ottó a kampány első napján tartott konzultáción.

Az installációk egy országos program részeként készülnek el, amelyeket a GURULÓ műhelyek alapítója, a MEREK hívott életre. A rehabilitációs szervezet által elindított GURULÓ kampány célja, hogy a mozgássérült emberek és hozzátartozóik figyelmét felhívja az országszerte hét helyen, Budapesten, Szombathelyen, Székesfehérváron, Kaposvárott, Mórahalmon, Miskolcon és Nyíregyházán működő műhelyhálózatra, amelyet uniós támogatásból hoztak létre és tartanak fenn.

A GURULÓ műhelyhálózat a mozgássérült emberek hétköznapi életét, valamint társadalmi és munkaerő-piaci integrációját egyaránt segíti: a műhelyek szakemberei a sorozatban gyártott segédeszközöket nem csak javítják, karbantartják, de a megfelelő felmérések elvégzése után személyre szabva át is alakítják. A MEREK tapasztalatai szerint a megfelelő segédeszköz kiválasztását megelőző próbák és átalakítások sok család életét könnyítik meg.

 „A mozgássérült emberek társadalmi beilleszkedését és munkavállalási esélyeit alapvetően befolyásolja az általuk használt, önálló életvitelt segítő eszközök minősége és használhatósága. Magyarországon ezeknek az eszközöknek a javítása és egyéni szükségletek szerinti adaptálása nehezen elérhető szolgáltatás” – mondta el Kogon Mihály, a MEREK igazgatója.

A GURULÓ műhelyek sztárnagykövetei– saját kreativitásuk mellett látványtervezők segítségét is igénybe vehetik, akik különleges ötleteik technikai megvalósításán fáradoznak majd.
Az elkészült alkotásokat 2011. december 2-án, a Fogyatékos Emberek Világnapját megelőző napon, egy nagyszabású sajtótájékoztató keretében mutatják be a nagyközönségnek.
A sztárokat munka közben, illetve az installációk elkészülésének folyamatát az érdeklődők a www.gurulo.hu weboldalon, illetve a GURULÓ kampány Facebook oldalán: www.facebook.com/gurulomuhely követhetik nyomon.

A kerekesszékes installációkat a decemberi, budapesti bemutató után, az ország 7 különböző régiójában is kiállítják majd, azért, hogy az adott régióban élők figyelmét is felhívják a GURULÓ műhelyek hiánypótló szolgáltatásaira.

###

A GURULÓ Projekt

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) 2008 és 2012 között valósítja meg a TÁMOP-1.4.2-07/1.-2008-0001 „Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat” elnevezésű projektet.

A GURULÓ projekt keretében a MEREK az ország minden régiójában egy-egy, életvitelt segítő eszközöket javító és átalakító műhelyt hozott létre, amelyek feladata, hogy a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek számára sorozatban gyártott segédeszközöket javítsák, karbantartsák, illetve megfelelő felmérés után személyre szabva átalakítsák. A GURULÓ műhelyek tanácsadással segítik a mozgáskorlátozott emberek életminőségének javítását; valamint kölcsönzési hálózat fenntartásával innovatív módon közelítik meg a segédeszközök rugalmas és személyre szabott használatát.
A régiós műhelyeken keresztül elérhető műszaki szakemberek, szakorvosok és mozgásterapeuták a Magyarországon is bevezetésre kerülő FNO (Funkcióképesség, Fogyatékosság és Egészség Nemzetközi Osztályozása) módszer alapján végzik el az átalakításhoz szükséges felméréseket.

A GURULÓ műhelyekben igénybe vehető javítások és kölcsönzési rendszer valamennyi szociális, oktatási és egészségügyi intézmény számára figyelemre méltó, újfajta szolgáltatási formák, amelyek hozzájárulhatnak az intézményi ellátások gazdagításához, a segédeszközpark átalakításához, valamint költséghatékony működési rendszer kialakításához.

A GURULÓ hálózat vállalja az intézményekben használaton kívül lévő, valamint adományként kapott segédeszközök átvizsgálását, felújítását és rendszeres szervizelését. A fenti szolgáltatások igénybevételéhez a MEREK – igényekhez szabható – együttműködési megállapodás megkötésének lehetőségét kínálja fel. A műhelyek felszerelt gépjárművükkel egyeztetést követően kiszállást is vállalnak. Intézmények számára a kiszállási és javítási-karbantartási díjakat 2012. március 31-ig (a projekt időszakában) a MEREK átvállalja.

Az érdeklődő intézményeket a GURULÓ műhelyhálózat munkatársai felkeresik személyes bemutatkozás és a szolgáltatások megismertetése céljából. Rehabilitációs szakembereknek pedig a MEREK felajánlja, hogy látogassák meg a MEREK-et, ahol megismerhetik a komplex rehabilitációs szolgáltatásokat, a Holnap Háza mozgássérült emberek nappali rehabilitációs központját, valamint segédeszköz-műhelyt. Számukra a MEREK felajánlja az ingyenes FNO-képzésen való részvételt is. (További információk a projekt honlapján www.gurulo.hu, www.merek.hu).

További információk:

Kovács Margit
E-mail: kingamargit.kovacs@pr-ego.hu
Tel.: +36 (70) 317-0457