Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Öt kerekesszék egy áráért

A budapesti Guruló műhely szakemberei a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő rehabilitációs osztályán használt kerekesszékeket javítják meg. Az osztály átmenetileg kénytelen nélkülözni azt az öt, nehezen, vagy csak alig használható kerekesszéket és kettő darab rollátort, amelyet a betegek szállítására, járásuk megkönnyebbítésére használtak.

A várakozás nem hiábavaló, mert a műhely szakemberei kicserélik az elkopott csapágyakat, üléshuzat-rögzítést, pótolják a hiányzó lábtartókat, egy kerekesszék pedig felújított kerekeket kapott. Az egyik rollátor fékkar és bowden nélkül állt használaton kívül egy ideje, szakembereink erre a segédeszközre is felszerelik a hiányzó tartozékokat. Valamennyi javításra kapott eszközt megtisztítják a portól, csapágyakra tekeredett szennyeződésektől, amellyel a használhatóságát is megkönnyítik. A legtöbb beépítésre kerülő alkatrész használatra már nem alkalmas kerekesszékekből származik.

Törött üléshuzat-tartók

Bár a javítások és a felhasznált alapanyagok jelenleg ingyenesek, a 7 segédeszköz teljes javítási költsége munkadíjjal összesen 80.000 Ft lenne – amely összeg egy kórházban használatos olcsóbb tolókocsi árának felel meg.

A rendszeres használatra alkalmatlan segédeszközök szétszerelése és ismételt felhasználása segítségére lehet valamennyi egészségügyi és szociális intézménynek. Fontosnak tartjuk, hogy a segédeszközök ne magántulajdonban, hanem kölcsönzési rendszerben kerüljenek kiadásra, mert így könnyebb a változó szükségletekhez igazítani a kínálatot, illetve az alapvetően drága segédeszközök javítása is egyszerűbben és költséghatékonyabban oldható meg.