Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter látogatása a Guruló projekt budapesti műhelyében

Személyre szabott eszközöket személyre szabott igényekhez

A nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön látogatást tett a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának budapesti Guruló Műhelyében, ahol egyéni állapotfelmérés alapján alakítanak át és újítanak fel segéd- és sporteszközöket fogyatékkal élők és mozgáskorlátozottak számára. Réthelyi Miklós a Kormányportálnak nyilatkozva hangsúlyozta: a hálózat egyedülálló, hiszen a regionális műhelyeknek köszönhetően a fogyatékkal élő vagy mozgáskorlátozott embereknek nem kell a fővárosba utazniuk.

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) 2008 szeptemberétől egy kiemelt projekt keretében országos szintű, hét műhelyből álló, úgynevezett önálló életvitelt segítő eszközöket fejlesztő hálózatott épített ki az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív programjának (TÁMOP) keretében. A MEREK által fenntartott, állami kezelésben lévő műhelyekben, ahol főként megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak, a különböző eszközöket a személyes állapotnak és szükségleteknek megfelelően alakítják át az ún. FNO (Funkcióképesség, Fogyatékosság és Egészség Nemzetközi Osztályzása) módszer segítségével.

fotó: Pelsőczy Csaba

Műhelyeinkben kiváló szakemberek, kiváló csapatok dolgoznak - mutatott rá Kogon Mihály szakmai vezető, a MEREK igazgatója. Kiemelte: projektünk mindenféleképpen életképes, hiszen Magyarországon ma nehezen, vagy nem lehet egyénre szabott gyógyászati segédeszközökhöz jutni, pedig azok az önálló, integrált élet, illetve az állapotromlás megelőzése érdekében elengedhetetlenek. Hálózatunkat szeretnénk azonban kiterjeszteni, számos fejlesztési elképzelésünk van. Tervezzük például a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott, ám itthon még úttörő FNO módszer orvosi szakképzésbe való akkreditálását is. A programakkreditációval rendelkező módszer elméleti és gyakorlati oktatásával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a segédeszközöket felíró szakorvosok a rászoruló személyes igényeinek leginkább megfelelő eszközt választhassák ki - hangsúlyozta.

Kogon Mihály elmondta: az eszközök bérbeadásával is foglalkoznak. Véleményünk és nemzetközi tapasztalataink szerint - húzta alá - a jelenlegi gyakorlatnál célszerűbb és kézenfekvőbb az a módszer, hogy az állami pénzen vásárolt eszközök állami tulajdonban maradnak, a rászoruló pedig csak arra az időre kapja meg őket, amíg azok valóban a legmegfelelőbbek számára. Gondoljunk bele - fogalmazott -, egy mozgássérült gyermek egy kerekesszéket maximum három évig tud használni. Miután kinőtte az eszközt, újat kap, míg a régit a garázsba teszik vagy elajándékozzák. A bérbeadás módszerével olyan "raktárat" lehetne létrehozni, ahová a kinőtt, alkalmatlanná vált eszközöket vissza lehetne forgatni és javítás, esetleges átalakítás után másoknak ismét kiutalni. Ez ésszerűbb és mindenképpen költséghatékonyabb megoldás lenne, ha országos szinten, minden esetben alkalmazhatnánk - nyomatélosította.

 

fotó: Pelsőczy Csaba

Réthelyi Miklós a műhely és számos átalakított eszköz megtekintése után a Kormányportálnak elmondta: egyedülálló hely a Guruló Műhely, mivel itt a fogyatékos emberek szükségleteit ismerő és azokat mindennél előbbre helyező szakemberek dolgoznak. A problémákat a rászorulók szemszögéből közelítik meg, és olyan segítséget nyújtanak nekik a megfelelő eszköz kialakításában, amit máshol sajnos még nem kaphatnak meg.

Külön üdvözlöm, hogy ez nem csupán egy budapesti, hanem országos szintű kezdeményezés, hiszen a regionális műhelyeknek köszönhetően a fogyatékkal élő vagy mozgáskorlátozott embereknek nem kell a fővárosba utazniuk, hogy a szolgáltatásokat igénybe vegyék - fogalmazott. A nemzetközi tapasztalatok és a Nyugat-Európában már bevált gyakorlatok alkalmazásával óriási mértékben megkönnyítik a rászorulók életét, ami fantasztikus teljesítmény - emelte ki a miniszter.

A műhely bemutatása után Kogon Mihály felkérte Réthelyi Miklóst a szeptemberre tervezett MEREK konferencia fővédnökévé, amit a miniszter örömmel elfogadott.

Forrás: kormany.hu