Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Színes rehabilitációs eszköz

A mozgásfejlesztést, valamint a szinten tartást rengeteg segédeszköz támogatja. A legtöbb azonban egyes diagnózisok kezelésére alkalmas csak. Kevés olyan terápiás célú eszköz létezik, amely egyszerűségéből adódóan egyszerre több diagnózisú, életkorú embernél használható. A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak egységeként működő Budai Gyermekkórház számára készített a budapesti Guruló műhely egy függesztőrácsot, amely a fenti elvárásoknak szinte feltételek nélkül megfelel.

A Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztályon elhelyezett terápiás eszköz segítségével a mozgásszervi és neurorehabilitációval foglalkozó szakemberek az egyéni igényeknek megfelelő foglalkozásokat tartanak betegeik számára. A kórház terápiás szobájának méreteihez készült függesztőrácson számos kampó található, amelynek köszönhetően az előre felkészített szakemberek erősítő, kimozgató és különböző fejlesztő tornákat tarthatnak. A függesztőrács mellett a biztonságos használathoz szükséges hevederek varrása is a budapesti műhelyben készült.

A kórház és a MEREK szakembereinek tapasztalatai alapján elkészült függesztőrácson a fekvő helyzet mellett álló helyzetű gyakorlatokat is lehet végezni. Egy kiemelkedő tulajdonsága az eszköznek, hogy az oldalt elhelyezett rácsos szerkezetbe beakasztott hevederek segítenek álló helyzetben a helyes csípőtartás megtalálásában, járás és állás tanításában, valamint egyensúly fejlesztésében.

A tervezésnél ebből kifolyólag figyeltek a nyitható rácsszerkezet kialakítására, valamint a könnyen gurítható ágy lehetőséget teremt a gyors funkcióváltásra. A terápiás eszköz elkészítését mérnöki munka előzte meg, hogy a megfelelő teherbírású rácsszerkezetet hozzanak létre a műszerészek.