Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Szülői köszönetnyilvánítás

Szeretnénk köszönetet mondani mindazért a segítségért amit tőletek kaptunk, kapott a fiúnk. Röviden az ő története. Zolit 2008-ban fogadtuk örökre-be. Ő akkor 6 éves volt és a személyisége lenyűgözött minket, de nem csak minket, mindenkit a környezetében. Annak ellenére, hogy miken ment keresztül, milyen kényszerpályára állította a sors, ő az a valaki akiről mindenkinek példát lehetne venni. Koraszülöttként látta meg a napvilágot és egy agyvérzés következtében súlyos idegrendszeri károsodást szenvedett, ezért értelmében és mozgásában is akadályozott. De ő evvel mit sem törődve nap mint nap hazudtol meg mindent amit, mi épek, gondolnánk az ő képességeiről. Ez igaz a mozgására és a gondolatvilágára is. Rendkívül életvidám és eltökélt ember, aki a fejébe vette, hogy ő pedig járni fog. Mikor hozzánk került csak az iskolában kapott kölcsön-kerekesszéket használta. Mi vettünk neki egy saját széket, használtan. Sajnos ekkor még nem voltunk pontosan tisztában a lehetőségekkel.

Tavaly Zoli kinőtte ezt az időközben leromlott állapotú széket. Ezért fordultunk Hevesi Mónikához (budapesti műhelyvezető – a szerk.), aki nagy segítséget adott az ügyintézésben, így végül Zoli kaphatott egy igényeihez szabott kerekesszéket. Ez után ismerkedtünk meg, Mónika segítségével a Guruló műhellyel, ahol felajánlották, hogy segítenek további segédeszközök beszerzésében és elkészítésében. Nagy szükség van erre, ugyanis a külföldi oldalakat böngészve döbben rá az ember, hogy micsoda lehetőségek adottak máshol, mennyi olyan hasznos eszközt lehetne még bevetni annak érdekében, hogy Zoli álma valóra válhasson. Persze ezek az eszközök igen drágák, magánszemélyként megfizetetlenek. Itt jött a képbe a Guruló műhely gárdája. Tulajdonképpen hasonló funkciójú eszközöket, a külföldi ár töredékéért segítenek beszerezni sőt javítani, testre szabni is! Ez megfizethetetlen segítség sérült embereknek, de gyerekeknek főleg. Ismerve még a speciális intézmények eszköz ellátottságát, hatalmas űrt tölt be műhelyük. Így lett Zolinak a kerekesszékére illeszthető terápiás asztala. Nagyon jó volt látni, hogy a műhely szakijai látják és érzik, mire is van szüksége Zolinak, hogy a legjobban tudja használni az eszközt. Igazán kreatívan álltak a problémához, majd meg is oldották nagyon gyorsan.

A kerekesszékre anélkül sikerült a konzolos rögzítést megoldaniuk, hogy a széken bármiféle átalakítást kellett eszközölni, így a garanciát sem érinti az átalakítás. Azóta nagyon jól tudjuk az asztalt használni. Remek megoldás a mindennapokban is, pl. étteremben nem kell Zolit úgy asztalhoz ültessük, hogy az neki kényelmetlen lenne, mégis a saját székében velünk együtt ehet. A másik eszközt amit használunk, kölcsönözzük a műhelytől. Ezt az eszközt már ők ajánlották, mikor megismerték Zolit, hogy milyen jól kiegészítené Zoli mozgásterápiáját. Ez egy gurulós járató keret, ami biztonságos, asszisztált, de önálló járást tesz lehetővé Zolinak.

Így iskola időben, Zoli ezt az iskolában használja, és otthon is folyton ezt emlegeti. A tanárai is megerősítették, milyen nagy örömmel "futkos" ebben a folyosón a szünetekben. A legfőbb tulajdonsága az eszköznek, hogy teret ad Zoli képességeinek és önálló akaratának, magyarán végre egyedül dönti el, hogy merre megy, jár. Lábizmai is sokat fejlődtek a használatától.

Bízunk benne, hogy ez nagy előrelépés lesz más segédeszközökkel (pl. járókeret) történő járás elsajátításában. A műhelyben ezt is Zolira igazították és mivel bérlési lehetőséget biztosítanak, nagyon olcsón tudjuk használni a legkevesebb bürokrácia közbeiktatásával. A konstrukció azért is nagyszerű, mert ha kinövi az eszközt könnyen lehet az új igényeknek megfelőt választani, nincs kihordási idő. Ez a gyakorlat nagyon nagy segítség lehetne sok sorstársunknak is. Szerintünk sokkal nagyobb volumenben kéne ezt a használati módot elterjeszteni, és akár az OEP által támogatottá tenni. Ez biztosan olcsóbb megoldás lehetne, mind a biztosítási pénztár, mind a rászorulók részére, akik jóval több segédeszközt használhatnának a mindennapi élethez és a rehabilitációhoz.

Ezeken felbuzdulva szeretnénk továbbra is munkát adni a műhelynek, pl. nagy szükségünk lenne egy kertben is használható korlát rendszerre, ami segíthetné Zoli mozgásterápiáját a cél az önálló járás érdekében. Mikor ezt említettük a műhely munkatársai nagyon hamar ráéreztek mire lenne szükségünk és hamar dűlőre jutottunk egy lehetséges megoldás kivitelezéséhez. Ezt nagyon szeretnénk a közeljövőben megvalósítani. Továbbá mindenképpen szeretnénk a műhely tapasztalatát, szakértelmét kérni a jövőben a házunk akadálymentesítésének megtervezéséhez is.

Nagy szeretettel gondolunk rátok!

Üdvözlettel,

Nagy Zoltán, Kurucz Janka és Nagy-Kurucz Zoli