Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Guruló.hu

Mórahalom

Tovább a készleten lévő eszközökhöz

A projekt keretén belül Budapest és Szombathely után átadták Mórahalmon a 3. műhelyt, amelyet további 4 követ még. Miskolcon, Kaposváron, Nyíregyházán és Székesfehérváron az idén megnyitják kapuikat a műhelyek és ezzel a program első nagyobb fázisa le is zárul. Kezdetét veszi a kliensek felkutatása és a hálózatépítés.

A Móraép Városüzemeltetési, Szolgáltató és Kereskedelmi Nonprofit Közhasznú KFT. által uniós pályázat keretében kialakított Mórahalmi Inkubátor Központ a Guruló műhely helyszíne. A területen lévő épületek műhelyek, raktárak, üzletek, egyéb vállalkozások telephelyének céljából kerültek kialakításra.

A helyszín akadálymentes, újonnan épített, a Guruló műhely számára bérelt közel 200 nm-es műhelyben 4,1MFt értékben került kialakításra a munkavégzéshez szükséges műhely, öltöző és raktárhelyiség.

A műhely 4 fő számára biztosít munkalehetőséget. A kiválasztásnál fontos volt, hogy amennyiben lehetséges a műhelyben dolgozók is megváltozott munkaképességű emberek legyenek. Munkájukat orvos és mozgásterapeuta segíti. A feladatokat közösen végzik el, ezáltal egy interdiszciplináris team segíti a mozgássérült embereket.

2010. október 14-én hivatalosan is kezdetét vette a szakmai munka a műhelyben. A konferenciával egybekötött átadó ünnepségen jelen volt Mórahalom polgármestere, a helyi civil szervezetek képviselői, és a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja igazgatója, a projekt vezetője, valamint a projekt és a MEREK munkatársai.

Az ünnepélyes átadót megelőzően a helyi óvodások műsora derítette jó kedvre a megnyitóra érkező embereket. A program Nógrádi Zoltán polgármester úr méltató szavaival kezdődött. A hosszú távú együttműködés lehetőségeit és a munkahelyteremtés fontosságát emelte ki beszédében a város első embere. A szalagvágást Joó Balázs Atya áldása követte, majd a résztvevők a sajtó képviselőivel együtt bejárták a műhelyt és közben megismerték Fekete Gábor műhelyvezetőt és a műhely alkalmazottait is.

A rövid ünnepséget pár előadásból álló előadássorozat követte a hallgatóság előtt a közeli Aranyszöm Rendezvényközpontban. A konferenciát Bartal Attila projektvezető köszöntője nyitotta meg.

A TÁMOP programot Kogon Mihály, a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának igazgatója és a projekt szakmai vezetője mutatta be részletesen. Előadása elején kitért a fogyatékos emberek életminőségét meghatározó nemzetközi és hazai szabályozásra. A jogi szabályozás nélkül a fogyatékos emberek integrációja nem indulhatott volna el, de mára ez a folyamat minden európai uniós állam számára fontos területté vált: ezt mutatja ennek a programnak a sikeressége is – hangsúlyozta ki előadásában.

Rozsnyainé Hódi Mária a Szociális és Igazgatási Osztály vezetője a mórahalmi szociális ellátórendszerről és a település demográfiai helyzetéről beszélt, amelyet a TÁMOP programban dolgozó Dr. Szabó Gyula forgalmazási szakértő követett. Az előző előadásban elhangzott demográfiai folyamatokból látható öregedésre hívta fel a figyelmet a segédeszközök fejlesztésével és disztribúciójával foglalkozó szakember, kihangsúlyozva a segédeszköz ellátás átszervezésének és a kölcsönzés megszervezésének fontosságát.

A budapesti Guruló műhely mozgásterapeutája, Pechanné Engel Ágnes az „MFlex nyomópárna és az adaptáció fontossága a szövődmények megelőzésében” címmel tartott előadásában bemutatta a program keretében fejlesztésre kerülő eszközöket. A felfekvések elkerülésének fontossága, illetve az ebből eredő szövődmények megelőzése létfontosságú a mozgássérült emberek munkavállalásának elősegítéséhez. A projektben folyó fejlesztéseknek köszönhetően a nyomópárnás vizsgálatok elősegítik a kerekesszék használóknál gyakori kockázatot jelentő felfekvések megelőzését.